Ingezoomd: Eerste Korinthe Brief (Video)

2020 - 2021 2 seizoenen - 100 afleveringen

17 uur 10 minuten totale afspeellengte

Spreker

Gezondewoorden.nl - In deze rubriek zoomt Gerard in op een tekstgedeelte, een vers of een woord in de grondtekst uit de Eerste brief van Paulus aan de Korinthiers, met als doel te bezien wat er precies staat geschreven.

Afleveringen

Seizoen 2 2021

Sorteer Andersom

1

1 Kor.9:24-27: afzien voor, en focus op, het evangelie10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus had slechts één doel: anderen winnen voor het evangelie. Dat was het doel waarop hij zich concentreerde en waarvoor ook van andere dingen wilde afzien. Paulus gebruikt twee voorbeelden uit de wereld van de sport. Atleten zien in alles af om zich te focussen op een vergankelijke prijs. Wat zouden wij dan doen wanneer ons een onvergankelijke prijs wacht?

2

1 Kor.10:1-4: illustratief onderwijs van Paulus13 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden In dit hoofdstuk geeft Paulus typologisch onderwijs, hij beschrijft hoe het volk Israël een voorbeeld is voor ons. In het voorgaande hoofstuk had hij uiteen gezet dat we de focus zouden hebben op het evangelie en daarom zouden afzien van alles wat dat in de weg staat. En dat was nogal wat in Korinthe, blijkens het voorgaande.  In deze verzen illustreert Paulus zijn onderwijs met een aantal voorbeelden uit de geschiedenis van Israël. Tot waarschuwing. Heel het volk Israël werd gered uit Egypte, maar slechts in een klein deel had God een welgevallen. Alle Korinthiërs waren gered, maar niet allen leidden een zinvol leven.

3

1 Kor.10:5-6: Israël als voorbeeld voor ons09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Dat wat Israël overkwam is een voorbeeld (lett: type) ons, zegt Paulus. Hij benadrukt dat weliswaar allen uitgeleid waren uit Egypte, maar slechts een klein deel (twee mensen) ingingen in het beloofde land. De rest stierf in de woestijn.  Totdat het volk de wet kreeg, mopperde het er weliswaar lustig op los, maar leefde het uit de belofte. Toen de wet gegeven werd bij Sinaï, verklaarde het volk: "al wat Yahweh gesproken heeft, zullen wij doen". Daarmee zette men de eerste stap op het pad van het zoeken van eigen gerechtigheid. Dat zouden wij niet doen, maar onze blik (focus) richten op Hem, die alles doet.

4

1 Kor.10:7-11: geschreven tot onze attendering10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus onderbouwt zijn betoog met een aantal voorbeelden uit de Hebreeuwse bijbel, ons oude testament. Israël was uitgeleid door God uit het land Egypte, met de belofte dat zij het beloofde land zouden ontvangen. Maar zij vertrouwden niet op God en pleegden afgoderij, hoererij, klaagden en probeerden God uit. Allemaal uitingen van ongeloof. Deze geschiedenissen werden geschreven 'tot onze attendering'.

5

1 Kor.10:12-13: niet beproefd boven vermogen09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden In deze verzen geeft Paulus de conclusie die volgt op zijn uiteenzetting over het volk Israël. Zij stonden niet op Gods beloften, maar verklaarden: "alles wat Yahweh gesproken heeft, zullen wij doen". Een misvatting van zelfrechtvaardiging die ook onder de Galaten populair was. Maar je valt daarmee  uit de genade (Gal.5:4). Israël werd beproefd en wij worden ook beproefd. Maar Paulus geeft de belofte dat wij niet boven vermogen beproefd zullen worden en dat God samen met de beproeving, ook de uitkomst zal geven, zodat wij de beproeving kunnen doorstaan. Op die belofte kunnen wij staan!

6

1 Kor.10:14 vlucht weg van religie!11 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus  concludeert naar aanleiding van wat hij hiervoor in dit hoofdstuk schreef, dat we zouden wegvluchten van religie. Denk niet dat wij daar in onze tijd niet mee te maken hebben. Juist de christelijke religie is sluw en listig, omdat dit een schijn van godsvrucht heeft (2 Tim.3:5). Vermeng je daar niet mee, maar neem er afstand van, is het advies van Paulus.

7

1 Kor.10:15-17 gebruik je verstand!10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Uit de Korinthe brieven blijkt wellicht dat de Korinthiërs niet altijd verstandig waren, maar toch doet Paulus een beroep op hun verstand. "Beoordeel zelf kritisch wat ik zeg!" Wie op de waarheid staat, hoeft namelijk niet bang te zijn voor kritisch onderzoek en vandaar dat Paulus hen juist in dit opzicht aanspoort.  Deze aansporing heeft betrekking op het voorgaande, maar ook het navolgende. Hierin geeft Paulus onderwijs over de gezamenlijke maaltijden die men hield en de betekenis van het brood en de wijn op de tafel. Dingen die de Heer Zelf aan Paulus had overgeleverd (11:23).

8

1 Kor.10:18-21 weet wat je 'eet'10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Uitgebreid doet Paulus in dit hoofdstuk uit de doeken wat afgodendienst inhoudt en dat men zich daar verre van zou houden. Afgoden zijn niets, er is slechts één God (8:4), maar wie deelneemt aan afgodendienst, geef er zijn goedkeuring aan en heeft er gemeenschap mee. En dat zouden we niet doen. Zoals Paulus eerder zei: vlucht daarvan weg (:14)!. Neem afstand van religie.

9

1 Kor 10:22-24 alle dingen zijn geoorloofd, maar niet alles is nuttig08 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus predikt vrijheid en geen religie. We zouden ons niet afvragen of iets mag of niet, maar of iets nuttig is en opbouwt. Gods liefde voor alle schepselen richt ons op de ander. Bouwt wat we doen de ander op?

10

1 Kor.10:25-26 de aarde en haar volheid is van de Heer08 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Dat God de Schepper van alle dingen is en heel de aarde aan Hem toebehoort, geeft ons ontzettend veel vrijheid en ruimte. Krampachtig omgaan met zaken die occult belast zijn of toebehoren aan afgoden? Dat is zwak, zegt Paulus. Alles is van Hem, dus wij mogen genieten van alles en Hem daarvoor danken. Dat is echte vrijheid!

11

1 Kor.10:27-29 de vrijheid waarin wij staan09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus had eerder gesproken over zwakke gelovigen, die nog 'een gewoonte van de afgod hadden' (8:7). Sterke gelovigen erkennen geen afgoden en beseffen dat God de Schepper is van alles wat de aarde voortbrengt (10:26). Alleen wanneer het tot afbreuk zou zijn van de ander, zouden wij niet eten. Ook dat is 'sterk'. Wie sterk is, is namelijk in staat om zijn vrijheid te gebruiken om de juiste keuzes te maken. Alles is geoorloofd, maar niet alles bouwt op.

12

1 Kor.10:31-33 doe alles tot eer van God07 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden De aarde en haar volheid is van de Heer en alles wat we doen, zouden we doen tot eer van God. Paulus was volledig gericht op zijn missie: anderen winnen voor het evangelie. Op dat doel was hij gefocust en door die focus zag hij ook van dingen af. Vooral als dat als doel had de ander te winnen, want ook dat is tot eer van God.

13

1 Kor.11:1-2 vasthouden aan overleveringen, welke?12 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus prijst de Korinthiërs dat ze zich alles hadden herinnerd wat Paulus aan hen had overgeleverd en ook aan die overleveringen vasthielden. Om wetten en rituelen kan het niet gaan, want die hebben geen plaats in het evangelie van Paulus. Paulus was navolger van Christus en daarin zouden de Korinthiërs Paulus weer navolgen. Christus had Paulus zaken overgeleverd en Paulus op zijn beurt weer aan de Korinthiërs.

14

1 Kor.11:3-4 volgorde en rangorde10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Dit is een beroemd en berucht gedeelte wat o.a. spreekt over het dragen van een hoofddeksel (of niet). Maar voordat Paulus hierop ingaat, onderwijst hij eerst hoe de volgorde in de schepping is en hoe God die gesteld heeft: God, Christus, man, vrouw.  De eerdere is het hoofd van de volgende. Deze dingen zijn onbekend in de wereld, maar ook in religie.

15

1 Kor.11:5-6 Paulus legt gebruiken uit09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden In dit hoofdstuk gaat het over de positie van man en vrouw, ten opzichte van elkaar, maar ook ten opzichte van Christus en God. Paulus spreekt over de orde die God in de schepping heeft aangebracht. Tegenwoordig waant men zich wijs en rekent men niet meer met deze dingen. Maar ze zijn onveranderlijk. Paulus onderwijst hier geen nieuwe dingen, maar geeft uitleg over de gebruiken, zoals men die toen had.

16

1 Kor.11:7-9 man en vrouw als beeld van Schepper en schepping10 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus geeft onderwijs over man en vrouw, maar dit is met recht onder-wijs. Het wijst op fundamentele waarheden die hieronder liggen: de man is een uitbeelding van de Schepper en de vrouw van de schepping.

17

1 Kor.11:10-12 geen vrouw zonder man en geen man zonder vrouw07 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Onderwijzen, bidden, profeteren, enz. zijn mannelijke functies en daarom zou de vrouw het hoofd bedekken als zij bidt of profeteert, zegt Paulus. Het is de vrouw niet verboden om deze functies uit te oefenen, zij is daar van vrijgesteld. Paulus schildert ook hoe God in Zijn schepping heeft bepaald dat man en vrouw elkaar aanvullen. Waarheden die men in deze wereld probeert te ver-donker-emanen. Maar wij belichten ze.

18

1 Kor.11:13-15 Paulus over cultuur en natuur11 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden In deze verzen gaat Paulus verder in op het onderwerp haardracht. Hij stelt geen gebruiken in, maar legt de betekenis van bestaande gebruiken uit. Ook de natuur leert deze dingen. De basis van wat hij naar voren brengt, is wat hij eerder leerde met betrekking tot hoofdschap (:3).

19

1 Kor.11:16-18 de nadelige samenkomsten in Korinthe09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Paulus heeft uitleg gegeven over de hoofdbedekking van de vrouw, maar legt dit niet op als wet. Hij heeft onderwijs gegeven hoe de dingen zijn. Hij doet het niet om zijn gelijk te halen, zegt hij. Daarna vangt een nieuwe perikoop aan waarin Paulus zegt dat zij niet beter werden van hun samenkomsten, maar minder. Er was veel verdeeldheid. Blijkbaar hadden de Korinthiërs geen besef van wie zij zijn: één lichaam in Christus.

20

1 Kor.11:19-20 de Heer-lijke maaltijd06 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden Er waren Paulus zaken ter ore gekomen over de samenkomsten van de Kortinhiërs. Er waren scheuringen en misstanden. Zij deelden in deze samenkomsten de maaltijd met elkaar, maar niet zoals dat past bij hen die één Heer hebben. Vandaar dat Paulus zegt: "wanneer jullie samenkomen, is dat geen Heer-lijke maaltijd", in de zin van 'een bij de Heer behorende maaltijd'.

21

1 Kor.11:21-24 dit is Mijn lichaam voor jullie09 minuten

Publicatie: 3 Jahren geleden De maaltijd die de Korinthiërs hielden met elkaar was een uitdrukking van hun onbegrip van de betekenis van een gezamenlijke maaltijd. De één was hongerig, de ander dronken, terwijl een maaltijd een uitbeelding is van de eenheid die er is in Christus. Paulus geeft door wat de Heer Hem zelf overgeleverd heeft: de betekenis van het brood tijdens de laatste maaltijd die Hij had met Zijn discipelen. Het brood is een beeld van het lichaam van Christus.


Alle seizoenen

Seizoen 1 - 2020
Seizoen 2 - 2021